kucke-li-lo

Direktlänk till inlägg 9 oktober 2011

Nog med tjat om motion och träning!

Av Li-Lo - 9 oktober 2011 12:06

i min blogg. Nu pratar vi mat i stället tycker jag    !


Mat det är gott det, och så här års är grytor helt enkelt underbart att samlas runt. Igår hade jag en liten, liten men naggande god samling runt en gryta i mitt lilla kök.

Moma  kvistade över efter en liten inbjudan och delade både en god gryta, en flaska vin och lite paj med mig.

Och Jeanette, här kommer ett ganska noga nedskrivet recept på den:


Höstgryta


Ca 1 kg benfritt nötkött (lamm går säkert bra det med)

(små  1-2 cm tärningar, marinera ett par timmar eller över natten i vanlig vinäger 2-3 msk, två skivade vitlökar, en halv spansk peppar i tunna skivor och 1tsk timjan, massera in detta)

1 stor gul lök

4-5 vitlöksklyftor

1msk mörk soja

1 stor eller 2 små morötter

1 stor eller två små palsternackor

1 polkabeta eller nån annan rotsak, kålrot kanske?

3 -4 hg haricots verts (jag hade färska men de billiga frysta är oxå jättebra)

1-2 dl fräst skogssvamp (troligen champinjoner om inte skogen varit nådig)

½ äpple

10 cm finskuren purjo

2 msk vetemjöl

Salt, peppar, kryddpeppar

1-2 buljongtärningar (där bryr jag mej mindre, oftast har jag  grönsaks- hemma)


Torka av köttet lite, pilla bort stora bitar av vitlök och chili (eller låt bli)

Rulla det i vetemjöl, fräs och fräs med löken å ett par av vitlöksklyftorna. Jag tycker inte det är jätteviktigt med stekyta, men om Du tycker det: fräs lite i taget.

Soja och ev. vätska + buljong

Koka en timme eller så, lägg ner rotsaker och svamp i lite mindre tärningar än köttet.

Puttra vidare, lägg ner bönorna när du fått riset eller potatisen du vill ha till att koka.

Finriv ett halvt äpple (men kan säkert tärna det och ha i tidigare, men sonen HATAR frukt i mat, så han fick ju inte veta att jag använde det, listigt va?) lägg i purjon och finhacka eller pressa de sista vitlökskyftorna.

Smaka av och smaka av, servera i trevligt sällskap och med en flaska rött?


Moma hade med sig jättegoda hemgjorda chokladbollar, med rom i (vilket betyder att maken inte rör dem, hurra!)


Men nu, go vänner är det dags att packa ner rester av gogrytan, några smaskiga chokladbollar och bege sig till De Gamle, som en annan Rödluva.


                       Pussen då   !

 
 
Gun

Gun

9 oktober 2011 19:39

Det låter jättegott, jag gör ofta grytor som får koka ett par timmar till köttet faller isär. Mycket vitlök vill jag ha, sen kan det få vara nästan vad som helst i.

http://horni.blogg.se

Li-Lo

9 oktober 2011 19:56

Precis, vitlök och koka länge, det är grejen med grytor!
Jag är jätteglad över polkabetor och gulbetor, man får den goda smaken utan den röda färgen!

 
Helena Ljunggren

Helena Ljunggren

10 oktober 2011 09:32

Det låter sannerligen riktigt gott det där!

http://www.helenaljunggren.com

Li-Lo

10 oktober 2011 11:01

Det var det också!
Tack för besöket och välkommen åter

 
Millan

Millan

10 oktober 2011 14:55

Gott låter det. Jag är bara för lat för att få till såna där grytor....fast man har väl mat ett tag kankse....

http://blogg.amelia.se/millan

Li-Lo

10 oktober 2011 15:34

Gott var det, och eftersom jag tycker det är vilsamt, kul och härligt att röra runt i köket är det inte jobbigt.
Räcker länge gör det inte när man bjuder in granne att äta och sen tar med sig till sina gamla föräldrar...

 
Ama de casa

Ama de casa

10 oktober 2011 17:55

Lät ju himla gott ju - men var är bilden?

Visstja. Det var ju mycket smartare att INTE lägga ut bild ju ;-)

http://amacasa.wordpress.com

Li-Lo

10 oktober 2011 19:32

Moma tog så många bilder, så jag hann inte : )

och som sagt, mitt omdöme är det som gäller, punkt slutt : )

 
Moma

Moma

11 oktober 2011 13:05

Jag tog inte bara många bilder, jag tog många gånger av den vansinnigt goda grytan också! Jag vart så inspirerad att jag dagen därpå hastade iväg till vår lokala Konsum och snodde åt mig sista biten nötbog!

Tusen tack för en jättetrevlig lördagskväll!

http://www.momaskitchen.se

Li-Lo

11 oktober 2011 14:54

Haha! det är bra det, mat är till för att ätas.
Jag tycker det är trevligt när det kommer någon eller några som äter och dricker med god aptit, välkommen åter : )

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Li-Lo - 18 oktober 2019 10:47


    Undrar hur många gånger jag har hört det under mina nästan 20 år på den här arbetsplatsen? Och troligen alla andra som arbetar i offentlig förvaltning.   Vanligtvis betyder det att personen i fråga anser att jag ska göra precis som den ...

Av Li-Lo - 28 mars 2019 16:17

    Nu har det varit rättegång och domen kom häromdagen. Det var min första erfarenhet av rättssystemet. En utmattande, krävande och lång sådan. Alltså, egentligen var det ju bara tre och en halv timme, men den tiden sög musten ur mig, på så må...

Av Li-Lo - 18 februari 2019 10:37

Jag behöver det, och varje enda liten gnutta av att någon annan kan känna igen sigoch kanske kan leda till att de tar klivet är så mycket värd, så mycket! Allt handlade om att till varje pris stanna kvar i Bubblan.   Den Bubbla vi hade från bö...

Av Li-Lo - 7 januari 2019 14:01

  Varför kastade du inte ut honom första gången?   Jag inser det är helt obegripligt för många vad som händer i ett förhållande med en man som misshandlar psykiskt och fysiskt. Det är något jag verkligen förstår, för hur skulle man kunna fatta?...

Av Li-Lo - 12 maj 2017 08:22

Små saker händer.     Det börjar ta sig på balkongen, även om de senaste dagarna inte precis inbjudit till långa sittningar. Annat var det förra helgen, då kunde jag sätta mig och avnjuta     en dansk vän. Vi trivs bra ihop, lagom mjuka...

Presentation


Är det nåt som gör mig glad, så är det KOMMENTARER!!!
Jag besvarar dem alltid HÄR på plats.

Fråga mig

10 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14
15
16
17
18
19
20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards